Εφιάλτης στα Ψυχιατρεία: Γιατροί ή δεσμοφύλακες;

Βόμβα στο δικαστικό κατεστημένο θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι ερμηνείες- αποκαλύψεις  στο TRANSIT και στο Newstime, του ψυχίατρου Διευθυντή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών Αλέξανδρου Χαϊδεμένου, σύμφωνα με τις οποίες  ψυχικά πάσχοντες  παραβάτες  (ακόμη και δολοφόνοι)  και κάθε λογής βαρυποινίτες που χαρακτηρίζονται ως άτομα με μειωμένο καταλογισμό δεν εκτίουν την ποινή τους μέσα στις φυλακές αλλά θα εγκλειστούν αναγκαστικά για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ψυχιατρείο.


Αυτό προβλέπει ο ποινικός κώδικας και κανένας δεν νοιάζεται για το ακαταλόγιστο του νόμου. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα  ασθενούς που έχει κάνει 3 φόνους και παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε συνεχή φαρμακευτική αγωγή ούτε αναισθησία απέκτησε, ούτε τον εγκατέλειψαν οι παραληρητικές του ιδέες και οι ψευδαισθήσεις. Το θέμα επανέρχεται καθώς υπήρξαν εξελίξεις όταν το θέμα τέθηκε με ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Χουντή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απάντησε ο κ. Andor εξ'ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



 


Στην μονάδα  φιλοξενούνται περιστατικά όλων των κατηγοριών. Όπως σημειώνει ο κ. Χαϊδεμένος θα μπορούσε να έρθει μια κυρία με κατάθλιψη και θα πρέπει να νοσηλεύεται δίπλα σε έναν άνθρωπο που έχει σκοτώσει κάποιον συνάνθρωπο του. Την απαράδεκτη κατάσταση λόγω έλλειψης δικαστικού ψυχιατρείου στιγματίζει με μια έκθεση -κόλαφο για τη δικαιοσύνη και ο Συνήγορος του Πολίτη. Την έκθεση συνέταξε η επιστημονική Σύμβουλος Αιμιλία Πανάγου και εκθέτει την κατάσταση στο TRANSIT.


"Φανταστείτε ότι ένα απόγευμα σ’αυτό το χώρο που είναι φτιαγμένος για να δέχεται περιστατικά όλων των κατηγοριών, θα μπορουσαν να εφημερεύουν, και θα μπορούσαν να έχουν υπηρεσία δύο κοπέλες. Πώς θα ήταν δυνατόν αυτές οι δύο κοπέλες να απαγορεύσουν σ’έναν εύσωμο άντρα, σε περίπτωση που επιχειρήσει να δραπετεύσει απ’το τμήμα. Είναι σχεδόν αδύνατον… τονίζει ο κ. Χαϊδεμένος.

"Αν ο γιατρός πει ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται καθήλωση και πρέπει να βγει στην κοινότητα κλπ, ο νοσηλευτής θα ακολουθήσει αυτή την οδηγία, αλλά αν ενδεχομένως γίνει κάτι ο ασθενής ας πούμε φύγει, από το Ψυχιατρείο, ο νοσηλευτής διώκεται γιατί υποτίθεται οτι είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη του, που αυτό δεν προκύπτει από πουθενά", αποκαλύπτει η κυρία Αιμιλία Πανάγου.

Πριν από 60 χρόνια ο νομοθέτης προνόησε για την λύση του προβλήματoς και προβλέπει τη δημιουργία δικαστικού Ψυχιατρείου. Εδώ και 6 δεκαετίες η διάταξη αυτή παραμένει ένα κενό γράμμα του νόμου.

Το θέμα που φέρνει και πάλι  στη δημοσιότητα το TRANSIT δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό θέμα τόσο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και για το Υπουργείο Υγείας. Το μεν πρώτο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατόν μια κατάσταση πριν να γίνει πολύ αργά και θρηνήσουμε θύματα, ενώ το δεύτερο θα πρέπει να διερευνήσει τις ελλείψεις σε θεσμικές δομές για άτομα με μειωμένο καταλογισμό που είναι ελάχιστα και πολλές φορές ζουν με απαράδεκτες συνθήκες. Ήδη ο Σύλλογος Νοσηλευτων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής έχει καταθέσει ειδικό υπόμνημα και όπως τονίζεται "κάτι έχει αρχίσει να κινείται " στην κατεύθυνση αλλαγής της νομοθεσίας,

Εντωμεταξύ στο Ψυχιατρείο μπορεί να βρεθούν και παραβατικά άτομα με νοητική υστέρηση ή κωφάλαλοι, ή ακόμα και παιδιά, λόγω έλλειψης των κατάλληλων θεσμικών πλαισίων και υποδομών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ

3 σχόλια :

  1. Ψάξτε και στη ψυχιατρική κλινική του Σισμανογλείου στην Αθήνα..
    Θα βρείτε και 'κει κάτι "λαβράκια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος Στείλτε μου ένα mail αν γνωρίζετε κάτι

    Γιώργος Κουβαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή